Filmcollege Gert de Graaff

Speeldatum:
za 24 mrt 13:00 - 17:00 uur (incl. pauze)

Weet wat je ziet. Over nepnieuws en beeldtaal in de media

Filmcollege in samenwerking met Concordia Enschede

Alternative facts. Het is in no time een veel gehoorde uitdrukking geworden. En aanleiding voor een verhelderend filmcollege van mediaman en filmmaker Gert de Graaff.

Het recept lijkt eenvoudig: we nemen een feit. Maar hoe beschrijven we het of hoe laten we dat zien? Suggereren we realisme of brengen we het met veel toeters en bellen? Zaaien we twijfel, proberen we oprecht te zijn? Wordt het feit fictie? Bij het ontstaan van de cinema lijken fantasie en 'de echte dingen' nog duidelijk gescheiden. Maar niets bleek toen al minder waar. De oude ongeschreven regels van de documentaire worden ondertussen al jaren met voeten getreden.

Gert de Graaff vertelt aan de hand van vele voorbeeldfragmenten over beeldmanipulatie in de huidige media. Hij laat zien op welke manieren wij door beeldtaal worden gestuurd in onze mening. Wat is ‘echt’? Is ‘echt’ het grootste goed? Een prangende vraag, zeker in deze tijd van alternatieve feiten en nepnieuws.

Gert de Graaff over de foto van Sarkozy op deze pagina: “Sarkozy claimt/bluft dat hij een klimmer is in het artikel in dat blad en dat hij zijn bodyguards gemakkelijk afschudt heuvel op. Maar de rechterfoto bewijst het tegendeel; de bodybuilder gaat keurig mee omhoog.  Dus Sarkozy is een loser, denken we.  Natuurlijk is dan ook weer de vraag: is de rechterfoto eigenlijk wel waar dan? Wat wíllen we geloven? Ik ga het dus over allerlei aspecten hebben van nepnieuws waarbij de toeschouwers ook bij zichzelf te rade moeten gaan.”

Gert de Graaff is filmregisseur. In 2000 won hij met zijn film De zee die denkt de Joris Ivens Award. Daarnaast is hij docent en trainer in video-editing en beeldgrammatica.

Meer informatie over Gert de Graaff: www.gravioli.nl

Entree: €12,50
Locatie: Filmhuis Hengelo
Kaartjes bestellen: via de website van Schouwburg Hengelo
Reserveren sterk aanbevolen!

Media

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Filmhuis Hengelo? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

 

Reserveren

Kaartjes kunt u reserveren aan de kassa van Schouwburg Hengelo, van maandag t/m zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. 

De kassa is ook telefonisch te bereiken:

074 - 255 67 89

U kunt ook reserveren via de website: http://www.schouwburghengelo.nl/films/.

Niet afgehaalde kaarten vervallen 15 minuten voor aanvang. Op dezelfde avond is telefonisch reserveren niet mogelijk.

Over Filmhuis Hengelo

Filmhuis Hengelo vertoont iedere week recente films op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag om 20.15 uur. Daarnaast zijn er incidenteel matineevoorstellingen op vrijdag (om 16.00 uur) en op zondag (om 15.00 uur).

In de schoolvakanties draaien we ook mooie familiefilms. Deze voorstellingen beginnen om 14.00 uur (tenzij anders vermeld).

De voorstellingen vinden plaats in de Asito-filmzaal van Schouwburg Hengelo.

U bent van harte welkom!

Onze locatie

Filmhuis Hengelo
Asitozaal van Schouwburg Hengelo
Beursstraat 44
7551 HV Hengelo

Contact met ons

Voor vragen, opmerkingen, tips en adreswijzigingen kunt u ons mailen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Kaartjes kunt u reserveren aan de kassa van Schouwburg Hengelo, van maandag t/m zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur. De kassa is ook telefonisch te bereiken:

074 - 255 67 89

Reserveren kan ook via de website van Schouwburg Hengelo.


Top of Page